Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Egészségház kialakítása Gerjenben

2019.09.28.

Projekt azonosítószáma: TOP-4.1.1-15-TL1-2016-00020
Kedvezményezett neve: Gerjen Község Önkormányzata
Projekt címe: Egészségház kialakítása Gerjenben
Szerződött támogatási összeg: 56 944 541,- Ft
Projekt összköltsége: 59 705 100,- Ft

Projekt tartalmának bemutatása:

Gerjen községben az egészségügyi alapellátás korábban 2 különálló épületben volt megtalálható. A háziorvosi és fogorvosi ellátásnak helyt adó Kossuth L. u. 35/B. alatti épület rendkívül rossz állapotú, felújítása nem volt megoldható, hiszen az akadálymentesítés előírásait nem lehetett volna megvalósítani, mert az épület nem alkalmas az akadálymentes közlekedés feltételeinek biztosítására.

Ezért is döntött úgy az Önkormányzat, hogy a település központjában található épületben, melyben addig a védőnői szolgálat működött, integrálja az egészségügyi alapellátásokat.

Az egészségügyi alapellátás (háziorvosi (iskola-egészségügyi ellátás), fogorvosi alapellátás és védőnői ellátás,) fejlesztésének fontosságát az adta, hogy ez a szint képes leginkább elvégezni az alapvető szűrővizsgálatokat és egészségügyi állapotfelméréseket, ezáltal kiemelt szerepe van a prevencióban, a lakosság közvetlen lakóhelyén.

A fejlesztés célcsoportja Gerjen község lakossága, hisz a fejlesztés a teljes egészségügyi alapellátást érinti, melyben a település valamennyi lakosa érintett lehet.

A projekt keretében tervezett fejlesztés megvalósításával megtörtént Gerjen községben az egészségügyi alapellátások egy korszerű, magas színvonalú szolgáltatást nyújtó, akadálymentes épületbe integrálása.

A fejlesztés során az alábbi támogatható tevékenységek valósultak meg:

 • Egészségügyi alapellátás infrastruktúra fejlesztése, ezen belül a közfinanszírozott és területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi rendelőnek, fogorvosi rendelőnek, védőnői tanácsadónak helyt adó épületek felújítása és átépítése:
  • átalakítási munkák, teherhordó falak kiváltása
  • új burkolatok, festés
  • belső nyílászárók cseréje
  • épületvillamossági felújítás
  • szigetelés
  • energetikai korszerűsítés
  • fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés
 • Eszközbeszerzés: a működési engedélyben és az OEP finanszírozási szerződésben foglalt tevékenységek végzéséhez szükséges minőségi definitív ellátás biztosításához elengedhetetlen műszer, gép, informatikai és egyéb eszköz és berendezés beszerzése
 • Családbarát funkciók elhelyezését, kialakítását megvalósító fejlesztések, babakocsi tároló és gyerek játszósarok kialakítása

Az építési munkák 2018. október végén kezdődtek meg és 2019. április elején fejeződtek be; az épület ünnepélyes átadására 2019. májusban került sor, 2019. nyarától pedig már az új helyszínen érhető el valamennyi, egészségügyi alapellátást nyújtó szolgáltató.

Last modified: 2020.06.22.

Comments are closed.