Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Február másodika a Vizes élőhelyek világnapja

2020.02.02.

Ezen a napon a vizes élőhelyek védelmére, illetve a vízbázisok megóvására hívják fel a figyelmet a szakemberek. Mi gerjeniek azt mondhatom, hogy mind a kettőt kiemelt fontossággal kezeljük, hiszen a közvetlen Duna mellett található településünk egyik gyöngyszeme az általunk leginkább kobolyaként emlegetett öböl, amely páratlan természeti értékünk. Megóvása érdekében többek között megtisztítjuk a partot a víz által szállított hulladékoktól civil szervezet és önkormányzati összefogással.

A települési vízbázisunk védelme szintén kiemelten fontos, hiszen azt gondolom mi gerjeniek hosszú perceket, van, aki órákat tudna mesélni, hogy kinek milyen problémája volt az ivóvíz minőségével korábban. Az elmúlt időszakban történt önkormányzat által megrendelt beruházásoknak is köszönhetően javult az ivóvízhelyzet Gerjenben, de tudjuk, hogy célunkat még nem értük el. A tavalyi évben elvégzett talajtani és vízbázist feltérképező kutatás eredményeként megállapítható, hogy településünk kevés megfelelő minőségű vízbázissal rendelkezik, melynek elsődleges oka a korábbi talajszennyezésekből adódik, illetve a földtani és hidrogeológiai viszonyok sem ideálisak.
Ebben a témakörben a megnyugtató megoldást a tavaly év végén kapott támogatás jelenti, amely egy új ivóvízhálózat kiépítésének tervezéséhez kapcsolódik. A tervezést követő kivitelezéssel településünk kapcsolódik Dunaszentgyörggyel közösen majd a paksi vízműhöz, amelyet már nagyon várunk.

A valaha tökéletes és egészséges környezetünket mi emberek tettük sérülékennyé. Tehát mi nekünk embereknek kell a talajszennyeződéstől és a hulladékoktól megóvni természetünket!
Ezekkel a gondolatokkal hívnám fel a figyelmet a vizes élőhelyek és a vízbázisok védelmére! Tegyünk együtt a környezetünk megóvása érdekében!

Last modified: 2020.02.03.

Comments are closed.