Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Mi tegnap este is nyugodtan aludtunk, biztonságban, ahogyan ma se fogunk félni kimenni a kertünkbe!

2020.04.10.

Polgármesterként kiemelt jelentőséget tulajdonítok a hiteles és valós tájékoztatásnak. Sajnos a médiában sokszor jelennek meg olyan tartalmak, amelyek nem hitelesek. Az emberek pedig gyakran nem veszik a fáradtságot, hogy utána nézzenek a valóságnak.

Korábban az Országos Atomenergia Hivatal is tájékoztatást adott ki a Csernobil közelében található erdőben keletkezett tűzesetről. Április 4-én a tűz észlelését követően megkezdték az oltási munkálatokat, amelyet nehezített a térségben eredendően magasabb sugárzási szint. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet, a magyarországi háttérsugárzás értékeiben sem volt a normálistól eltérő változás. Ennek ellenére a közösségi médiában terjedt olyan álhír miszerint csütörtökön és pénteken ne tartózkodjunk kinn a levegőn a csernobili radioaktív sugárzás miatt.

Örömmel jelenthetem, hogy megújult honlapunknak is köszönhetően bárki meggyőződhet arról, hogy ez a tűzeset sem okozott változást a nálunk mérhető háttérsugárzást illetően. 2006-ban telepítették Gerjenben osztrák kérésre azt a mérőállomást, amely jelenleg is a háttérsugárzást hivatott mérni. A mérőállomást a nukleáris méréstechnikával foglalkozó Bitt Technology GmbH gyártotta és telepítette jelenlegi helyére, az önkormányzatunk udvarába. A mérőegységnek jelenleg a GIHMM GmbH utódcég az üzemeltetője és részét képezi az osztrák mérőrendszernek is. Az adatok egyenesen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz futnak be, akik automatikusan továbbítják azokat Ausztriába. Az osztrákok üzemeltetése alatt áll a készülék. A honlapunkon látható legfrissebb eredmények is azt erősítik meg, amit a magyar és a nemzetközi szakemberek az elmúlt napokban mondtak: nincs a megszokott természetes háttérsugárzástól eltérő adat, nincs mérhető hatása a csernobili tűzesetnek. Honlapunkon olvasható összefoglaló is érthetően magyarázza el, melyek azok az adatok, amiket mérnek a sugárzás kapcsán és azt is megismerhetjük, mi a különbség a természetes háttérsugárzás és a mesterséges között.

Remélem új honlapunk folyamatosan bővülő információival és tartalmaival mind azt segíti majd elő, hogy a gerjeniek és az érdeklődők is hiteles és hasznos információkat kapjanak.
A Paksi Atomerőmű lábánál élve számunkra is fontos a biztonság, ez a Gerjenben található hattérsugárzást mérő eszköz településünk lakosságával együtt kiválóan szimbolizálja: lehet együtt élni az atomerőművekkel biztonságban, egészségben, hiteles információkkal és kommunikációra nyitott atomerőművet üzemeltető személyzettel.

Last modified: 2020.04.10.

Comments are closed.