Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Testvértelepülési kapcsolat ápolása és fejlesztése Gerjen és Balavásár között

2021.08.27.

A Bethlen Gábor Alapítványnak köszönhetően a testvértelepülési kapcsolat ápolása és fejlesztése érdekében Balavásár és Gerjen között több napos testvértelepülési találkozót sikerült megszervezni, amelyre a pályázaton elnyert forrás, 1.800.000 forint nyújtott lehetőséget (TTP-KP-1-2021/1-000059).

Gerjen elhivatott volt, hogy a balavásári önkormányzati választások után az új polgármesterrel is minél gyorsabban megismerkedjen és a korábban megkezdett határon túli kapcsolatainkat tovább ápoljuk és valóban élő, közvetlen kapcsolat legyen településeink és a polgármesterek között. Ez a program remek alkalom volt, hogy Gerjent és hazánkat megismerje az új polgármester, Varga Adorján is, valamint munkatársai és a balavásári delegáció. A program során elhivatottak voltunk, hogy a gerjeni hagyományokat, kultúrát és a térséget, a helyi sajátosságokat is felfedezzék, megismerjék.

Az augusztusi program során megismertettük vendégeinkkel a szekszárdi borászatokat, borkóstolón, vacsorán vettek részt, melyet autentikusan cigány zenekar kísért. Továbbá megismerhették a Balatont is, egy kirándulás keretében.

Térségünket tagadhatatlanul meghatározza a Paks II. projekt, így a nukleáris területre is betekintést nyújtottunk számukra. Ellátogatott a testvértelepülési delegáció a Paksi Atomerőműbe, ahol a Tájékoztató és Látogatóközpontban áttekintést kaphattunk az atomerőművek működéséről, valamint az atomerőmű építéséről. Ezt követően kísérővel járhattuk be a nukleáris létesítményt, így testközelből szerezhettünk első kézből információkat. Kovács Pál a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára Budapesten fogadta delegációnkat, hogy megismerhessék a Paks II. projektet és képet kapjanak Magyarország energiaellátásával kapcsolatban. A minisztériumi fogadás után a Parlamentbe látogattunk, ahol szakmai vezetéssel járta körbe a delegáció az Országházat, megismerve az épületet és annak történetét. A budapesti napon ezt követően városnézésre invitáltuk vendégeinket, hogy megismerjék a fővárost, így például a Szent István Bazilikát is belülről körbe járták.

Gerjennek együttműködési megállapodása van a Dunaújvárosi Egyetemmel, így fontosnak tartottuk bemutatni a község oktatási stratégiáját. Ennek köszönhetően az egyetem fogadta delegációnkat, akiknek először előadás formájában mutatták be az egyetemet és a választható szakokat. Tájékoztatást kaptak, hogy külföldi diákok miként kerülhetnek be az egyetemre, miként fogadják a külföldi diákokat, valamint milyen lehetőségeket nyújtanak számukra. Ezt követően kampusz túra keretében ismerhették meg a szaktantermeket, a műhelyeket, az oktatási épületeket, kollégiumot.

Annak érdekében, hogy valóban erős kapcsolatot ápoljanak településeink, az új gerjeni óvoda átadóját is a testvértelepülési találkozó napjaira szervezte a község, így ünnepi keretek között tudták a meghívott vendégekkel együtt átvágni a nemzeti szalagot a felavatott új épület előtt a polgármesterek. Gerjen korábban együttműködést kötött az oktatás területén külföldi oktatási intézménnyel, amelyhez célszerűnek tűnt, hogy a romániai testvértelepülés, Balavásár is csatlakozzon. Így a program során sikerült a balavásári iskolával együtt megerősíteni a korábban megkötött oktatási együttműködést.

A Gerjenben eltöltött napok során minden estére a magyar gasztronómiát, zenei kultúrát és a táncvilágát hoztuk el. A meghívott néptáncosoknak köszönhetően több térség néptáncát ismerhették meg, valamint a táncházzá alakult program során ők maguk is elsajátíthattak néhány alaplépést.

Gerjen elhivatott, hogy testvértelepüléseikkel minél több lehetőséget ragadjanak meg, közösen fejlődjenek, mindezt úgy, hogy egymás kultúráját megismerjék és megőrizzék hagyományaikat.

Last modified: 2022.01.27.

Comments are closed.