Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Inspiráló utazás Hollandiába

2022.10.04.

A TEIT képviseletében érkeztem meg hétfőn Hollandiába a GMF Nukleáris Létesítmények Körüli Európai Önkormányzatok Csoportjának találkozójára. A szervezet Borssele településén tartotta meg közgyűlését és számolt be az elmúlt évben teljesített feladataikról, gazdasági helyzetükről és osztották meg a jövő évi munkák tervezetét.

❓Joggal merülhet fel a kérdés: Mi is az a GMF? A nukleáris létesítmények körül található településeket fogja össze annak érdekében, hogy a jó gyakorlatokat egymással megosszuk.

📌A GMF küldetéseként tekinti azt, hogy tagjai közvetlen tapasztalatot szerezhessenek a tagországok nukleáris iparáról, és elősegítse a nukleáris létesítmények és a lakosság közötti minél hatékonyabb kapcsolattartást.

📌Nagyon örültem, mert ma megtapasztalhattam azt, hogy egy ilyen nemzetközi közösség mennyire hisz a jó kommunikációban és dolgozik azon, hogy őszinte párbeszéddel minden hasznos információt megosszon. Így például ma sokat beszéltünk arról, hogy nukleáris veszélyhelyzet esetén milyen intézkedések vannak, és hogyan lehet kommunikálni.

Hollandiába érve lenyűgözött az a tapasztalat, ahogy országuk a saját adottságaikhoz igazítva keresik meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel energiaellátásukat biztosíthatják.

Borsseleben 1973 óta működik atomerőművük, melyet a 40 éves működési idejét követően 2006-ban hosszabbítottak meg további 20 évvel a létesítmény üzemidejét, valamint az idei évben fontolóra vették új létesítmény építését.

A megújulók nyújtotta lehetőségeiket pedig meglehetősen jól használják ki. Remek példa és megerősítés mindannyiunknak, hogy érdemes a környezetbarát és szén-dioxid mentes lehetőségeket kiaknázni és a megújulók adta lehetőségeket is alkalmazni.

🌿Gerjenben is fontosnak tartjuk a megújuló energiaforrásokat, így rendszeresen figyeljük a pályázati lehetőségeket, amelyeknek köszönhetően például óvodánk általános iskolánk áramellátását is napelemek biztosítják, továbbá óvodánk udvarán szolár parabola segíti ellátni intézményünket meleg vízzel. Duna-parti településként nekünk kiemelten szívügyünk természetünk megőrzése. Ezt tartjuk szem előtt a jövőben is és ezért is örülünk, hogy a térségünkben is olyan energiatermelő egységek vannak, melyek lehetővé teszik számunkra környezetünk jövőjét: ehhez járul hozzá a Paksi Atomerőmű, és a településünk határában épülő naperőmű is.

🖊Minden utazásom alkalmával van valami, ami még engem is meglep. Nem volt ez másképp most sem, hiszen lenyűgözött, ahogy belterületi vizeiket hasznosítják és kiváló csatornahálózatot építettek ki. Az ember tényleg mindig tanul és új kihívásokat, ötleteket lát.

Még holnap Hollandiában gyűjtöm a tapasztalatokat, és remélem ismét lesz alkalmam megosztani azokat!

Last modified: 2022.10.10.

Comments are closed.