Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Hogyan? Hova? Miként?

2022.10.05.

Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a holland szakemberektől a radioaktív hulladékok kezelésével kapcsolatban.

📂Arról korábban is hírt adtam már oldalamon is, hogy büszkén mondhatjuk kiváló a kapcsolatunk az RHK Kft.-vel, így a hazai radioaktív hulladékkezeléssel kapcsolatban naprakész információink vannak, rendszeresen tájékoztatnak minket. Honti Gabriella, a cég kommunikációs vezetőjével beszélgetve azt is mindig megtudjuk, hogy kiváló nemzetközi kapcsolatot ápolnak a szakmával, így egymástól is elleshetik a jó gyakorlatokat. A Nukleáris körkép az Európai Unióban rovatukban pedig augusztusban épp a Holland nukleáris területről adtak ki egy összefoglalót.

Mindezt most én személyesen is megtekinthettem, a beszállítástól kezdve minden folyamatot a tárolásig. No, de nézzük röviden mi mindent érdemes tudni:

📌A radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelemek szállításáért, kezeléséért, tárolásáért, végleges elhelyezéséért a 100%-ban állami tulajdonú COVRA felel.

📌A COVRA egy feldolgozó és tároló létesítményt alakított ki Borssele településen. A 20 hektáros területen öt tárolóépület, egy hulladékfeldolgozó épület található. A nagy aktivitású radioaktív hulladék tárolására szolgáló épület mellett helyezkedik el a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék tárolását biztosító építmény.

📌A végleges mélységi geológiai tárolóba történő elhelyezés megkezdését 2130 körülre datálják.

📌A borsselei atomerőmű esetében a kiégett fűtőelemek újrafeldolgozása mellett döntöttek, mindez csökkenti a nagy aktivitású hulladék mennyiségét.

💬Persze ma is volt, ami meglepett! Igazi érdekesség, hogy egy ilyen helyen is lehet egy művész munkájával találkozni:A nagy aktivitású radioaktív hulladék tárolására szolgáló épület narancssárga. De a létesítmény színét húsz évente egyre világosabb árnyalattal festik le, utalva arra, hogy a benne tárolt hulladékok sugárzása is folyamatosan csökken. Az idő múlásával végül az épület színe fehér lesz.

🤔Érdekes, igaz? A magyar delegációt is meglepte. Ezúttal egyébként a TEIT és az ITET (Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás) képviseli hazánkat.

Last modified: 2022.10.10.

Comments are closed.