Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Falunap

Hosszú ideje már ez az egyik legjelentősebb rendezvény a faluban. Az esemény közeledtével valósággal felpezsdül az élet. Az utcákat és a főteret szalmabábokkal díszítik fel a helyiek. Gerjen apraja-nagyja segédkezik a szervezőnek, ki-ki a maga módján.

A hagyományokhoz hűen, a nyitótáncot követően kezdetét veszi a zenés felvonulás. Díszes hintók viszik a főszereplőket – a Domsa  családnak köszönhetően -, a csikósok jelzik előre a menet érkezését, a fogatosok pedig szeretettel viszik a falu apróságait végig az utcákon. A szüreti napra választott tiszteletbeli bíró és bíróné, valamint a jegyző és jegyzőné házánál megáll a menet, ahol a házigazdák a falubeliek által sütött süteményekkel és italokkal látják vendégül a résztvevőket. Este a nap jó hangulatú bállal zárul.

szür

Szüreti nap 2014. Gyermekek tánca (Fotó: Verőczei Péter)

„1991-ben a diákönkormányzat vezetőjeként eldöntöttem, hogy megpróbáljuk újjáéleszteni a szüreti felvonulást az iskolásokkal. Kutatómunkába kezdtünk, sok idős emberrel beszélgettünk a témát illetően. Azt láttuk, hogy teljesen nem tudjuk reprodukálni a XX. század első felében megélt eseményeket, hiszen nem voltak adottak különböző feltételek. Például hintó volt csak (az is elég rossz állapotban) az akkori állami gazdaság tulajdonában. Így azt fel kellett újítani, használható állapotba hozni. A faluban alig akadt ló, így az első felvonulás ilyen szempontból kissé szegényes volt. Ami viszont örömmel töltött el bennünket, hogy elég sok régi népviseleti ruha került elő a szekrények mélyéből. Összefogással több garnitúra ruhát mi magunk varrtunk a szülőkkel közösen. Az iskolások közül választottunk bírót, bírónét, jegyzőt, jegyzőnét, valamint kisbírót. Végig vonultunk a falun, majd este bált rendeztünk, ahol a családtagok együtt mulathattak kedvük szerint. Remélem, ez a hagyomány fent marad, mert igen nagy közösségformáló ereje van és ez Gerjen jövője szempontjából igen fontos.” – eleveníti fel Magó Zsuzsa a rendezvény szervezője.

2

Magó Zsuzsanna szervező (Fotó: Józsa Diána)

Miután a falubeliek szép számmal jelennek meg ezen a rendezvényen, több mint egy évtizede kikiáltották falunapnak is. Már délelőtt elkezdődnek a programok. A szervező ügyel arra, hogy minden korosztály jól érezze magát, ezért számos, gyermekeknek kedvező lehetőségeket biztosít, mint pl.: trambulin, légvár, sétalovaglás. Ezek mellett kirakodóvásár és büfé várja a kikapcsolódni vágyókat.

Comments are closed.