Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Háttérsugárzás

Tovább a weboldalra

2006 szeptemberében került telepítésre Gerjenben osztrák kérésre az a mérőállomás, amely a háttérsugárzást hivatott mérni.

A mérőállomást a Bitt Technology GmbH gyártotta és telepítette jelenlegi helyére. Ez a cég nukleáris méréstechnikával foglalkozik Ausztriában. A mérőegységnek jelenleg a GIHMM GmbH utódcég az üzemeltetője és részét képezi az osztrák mérőrendszernek is. Az adatok egyenesen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz futnak be, akik automatikusan továbbítják azokat Ausztriába. Az osztrákok üzemeltetése alatt áll a készülék Gerjenben, így minden üzemeltetéssel kapcsolatos költséget ők finanszíroznak (villanyszámlától kezdve, a szervizelési költségeken át mindent). 

Mit is mér a készülék?

A berendezés egy konténerbe van telepítve, tetőzetén egy dózisteljesítményérővel, ami a környezeti dózisteljesítményt méri, ennek mértékegységére a nSv/h-t használják. „Konyhanyelven” a környezet sugárzását méri (gamma-sugárzás). Ez a gamma sugárzás 10-30 nSv/h értékkel ingadozik, hiszen több természetes környezeti hatás befolyásolja. Elhúzódó száraz időjárás utáni első esőzéskor a mért adat 20 nSv/h -val magasabb is lehet, mivel a csapadék kimossa, kicsapja a levegőben lévő port a felszínre, amihez radon gáz kötődik. A radon az egyik természetes háttérsugárzást okozó elem.   

A konténeren belül található automata mérőegység (AMS02) a porhoz kötött radioaktivitást méri (az alfa-, a béta-, és a gamma-sugárzást, továbbá külön méri a radiojódot is). Ez a mérés nagyságrendekkel érzékenyebb, mint a környezeti dózisteljesítmény mérés.  A jód azért fontos, mert az a pajzsmirigyben dúsul, annak az egészségre gyakorolt hatása jelentős. A jód 131 és Cézium-137 mesterséges izotóp jelenik meg először a levegőben egy esetleges atomerőmű tömítetlenség ill. baleset esetén. A por (aerosol) aktivitása azért veszélyes, mert belélegezzük, megesszük: azaz belső sugárterhelést okoz a szervezetben.

A természetes por aktivitáskoncentrációja, mértékegysége Bq/m3, is erősen változik, sokkal erősebben, mint a környezeti dózisteljesítmény. A normál aktivitáskoncentráció 0.5-50 Bq/m3 között változik. A változásért ebben az esetben is a változó radon koncentráció a felelős. Csak mesterséges radioaktivitás jelenthet veszélyt a lakosságra, hiszen a természetessel együtt élünk mióta világ a világ. Az össz aktivitáskoncentrációból levonva természetes háttér aktivitást kapjuk meg a mesterséges eredetű radioaktivitást. A berendezés képes azonosítani az egyes radioaktív izotópokat és amennyiben ezek koncentrációja túllépi a kimutatási határt figyelmeztetés ill. riasztást ad. 

Gerjen község honlapján nyomon követhető a természetes radon koncentráció és a dózisteljesítmény méréseinek adatai. 

Amennyiben a mért adatok eltérést mutatnak, azonnal jeleznek az illetékesek felé.

Hasznos linkek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sievert
https://hu.wikipedia.org/wiki/Radon
https://www.haea.gov.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/web?openagent&menu=02&submenu=2_6_1