Legfrissebb hírek

Borok, vizek, kúriák – készül a tolnai “zöld út”

Beküldve 2015 április 10, péntek

TURIZMUS

Borok, vizek, kúriák – készül a tolnai “zöld út”

Úgynevezett “zöld út” készül Tolna megyében, Szedres és Sióagárd között, ahol a pincék és a természeti látnivalók mellett a kistérség 12 kastélyát is fel lehet majd keresni. Az útvonalat a Leader-program támogatásával öt település, Tengelic, Szedres, Medina, Kölesd és Sióagárd önkormányzata valamint egyesületek közösen jelölték ki, úgy, hogy kedvezzen a motormentes túráknak.

1 zöld út3

Kerékpárral, gyalog és lóháton egyaránt lehet majd kirándulni a föld- és a kevéssé forgalmas, szilárd burkolatú utakon – mondta az MTI-nek Benke Béla, a Szedresi Sziget Egyesület elnöke.
A hetven kilométeres túraútvonal információs táblái napokon belül elkészülnek, és tavasszal már várják a kirándulókat – tette hozzá.
A látnivalók közé tartoznak a Tengelic környéki műemlékek – többek közt a Gindly-Benyovszki-, a Csapó-, a Schell- és a Jeszenszky-kastély -, a szedresi Bezerédj-kastély, útba esik a borjádi Petőfi-méhes, a Sass-kúria, a medinai Apponyi-kastély, de a Sió és a Sárvíz területén haladó útvonal érinti a sióagárdi, a medinai és a kölesdi pincéket is.

2zöld út2

Az egyesület elnöke tájékoztatott arról is, hogy a “zöld úthoz” kapcsolódik a szintén tavaszra elkészülő szedresi Ős-Sárvíz tanösvény. A Ős-Sárvíz 14 hektáros vízfelületét hét kilométeres ösvény futja körbe, amelynek mentén pihenőhelyeket alakítottak ki, és információs táblákon a táj természeti értékeit, néprajzi hagyományait mutatják be. Az ős-Sárvíznél a folyó XIX. századi szabályozása előtt jelentős ártéri gazdálkodás – halászat, pákászat – folyt, a kirándulók megismerhetik az itt őshonos halfajokat, amelyek között a nyurga ponty és az arany kárász volt jelentős. A tanösvény egyik érdekessége, hogy a már elpusztult, Árpád kori Mortis (Martos) nevű település templomának helye a mellett halad el, amelyre szintén tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet.
A zöld út később több településsel is bővülhet, és a tervek szerint Gerjentől Pörbölyig tartó kerékpárúttal egészül ki a Duna árvízvédelmi töltésén – mondta az egyesületi elnök.

3 zöld út1

/forrás: boraszportal.hu/ Fotók: Verőczei Péter

Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=
download micromax firmware
Download Nulled WordPress Themes
udemy free download