Legfrissebb hírek

Borok, vizek, kúriák – készül a tolnai “zöld út”

Beküldve 2015 április 10, péntek

TURIZMUS

Borok, vizek, kúriák – készül a tolnai “zöld út”

Úgynevezett “zöld út” készül Tolna megyében, Szedres és Sióagárd között, ahol a pincék és a természeti látnivalók mellett a kistérség 12 kastélyát is fel lehet majd keresni. Az útvonalat a Leader-program támogatásával öt település, Tengelic, Szedres, Medina, Kölesd és Sióagárd önkormányzata valamint egyesületek közösen jelölték ki, úgy, hogy kedvezzen a motormentes túráknak.

1 zöld út3

Kerékpárral, gyalog és lóháton egyaránt lehet majd kirándulni a föld- és a kevéssé forgalmas, szilárd burkolatú utakon – mondta az MTI-nek Benke Béla, a Szedresi Sziget Egyesület elnöke.
A hetven kilométeres túraútvonal információs táblái napokon belül elkészülnek, és tavasszal már várják a kirándulókat – tette hozzá.
A látnivalók közé tartoznak a Tengelic környéki műemlékek – többek közt a Gindly-Benyovszki-, a Csapó-, a Schell- és a Jeszenszky-kastély -, a szedresi Bezerédj-kastély, útba esik a borjádi Petőfi-méhes, a Sass-kúria, a medinai Apponyi-kastély, de a Sió és a Sárvíz területén haladó útvonal érinti a sióagárdi, a medinai és a kölesdi pincéket is.

2zöld út2

Az egyesület elnöke tájékoztatott arról is, hogy a “zöld úthoz” kapcsolódik a szintén tavaszra elkészülő szedresi Ős-Sárvíz tanösvény. A Ős-Sárvíz 14 hektáros vízfelületét hét kilométeres ösvény futja körbe, amelynek mentén pihenőhelyeket alakítottak ki, és információs táblákon a táj természeti értékeit, néprajzi hagyományait mutatják be. Az ős-Sárvíznél a folyó XIX. századi szabályozása előtt jelentős ártéri gazdálkodás – halászat, pákászat – folyt, a kirándulók megismerhetik az itt őshonos halfajokat, amelyek között a nyurga ponty és az arany kárász volt jelentős. A tanösvény egyik érdekessége, hogy a már elpusztult, Árpád kori Mortis (Martos) nevű település templomának helye a mellett halad el, amelyre szintén tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet.
A zöld út később több településsel is bővülhet, és a tervek szerint Gerjentől Pörbölyig tartó kerékpárúttal egészül ki a Duna árvízvédelmi töltésén – mondta az egyesületi elnök.

3 zöld út1

/forrás: boraszportal.hu/ Fotók: Verőczei Péter

Download Premium WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
free download udemy course
download lenevo firmware
Download WordPress Themes
online free course