Legfrissebb hírek

Lakossági fórum a gerjeni refomátus iskola jövőjéről

Beküldve 2019 március 26, kedd

A gerjeni lakosok, úgyis, mint a református hívők, és gyülekezet tagjai bíznak abban, hogy a falu iskolája megmarad a felekezet kezelésében, mert az eltelt közel három esztendő bizonyította, hogy helyes irányt választottak és közmegelégedésre járhattak gyermekeik az oktatás-nevelés saját, helyi intézményébe – fogalmazott Romhányi Károly polgármester azután a lakossági közmeghallgatás és fórum után, amelyet hétfőn tartottak a helyi Sportcsarnokban.

Hozzátette, ehhez most már mindössze annyi szükséges, hogy a közösség lelki pásztora és az egyház vezetője megegyezésre jusson azt követően, hogy az egyház a kezelés jogát visszaadva, de a közösséget összetartva, a helyi református gyülekezet kezelésébe adja át a fenntartói jogokat. Mint azt a gyülekezet tagjai elmondták: mint szülőként, mint hívőként, mint leendő fenntartóként azt remélik, hogy a gyermekek semmit sem tapasztalnak majd az adminisztratív változásokból és nyugodt körülmények között folytathatják tanulmányaikat.

A falu lakosságának elemi érdeke a gyermekek megtartása, a helyben történő nevelés és oktatás, hiszen az iskola a fiatal kor azon szakasza, amely egy életre szóló élményt, felejthetetlen kapcsolatokat, lokálpatriotizmust, világnézetet és felkészülést ad a jövő tekintetében. Ezért aligha jelenthet különösebb dilemmát egy ilyen, a közösség akaratával egyező döntés.

A református felekezeti oktatás folytatását nem veszítheti el a falu, mert mindazt, amit az egyház eddig számukra is tanított, a hitet, a békességet, a közösség és a hely szeretetét nem kérdőjelezheti meg – még a gyerekek előtt sem– semmi, indokolt a polgármester.

Romhányi Károly emlékeztetett arra, hogy a falu, jelentős fejlődés előtt áll, köszönhetően a Paks II. beruházásnak, amelyben a döntéshozók komoly szerepet szánnak Gerjennek, ezért érkeznek jelentős százmillió forintok a település fejlődéshez. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a falu a megkezdett utat ne hagyja el, a közösség egysége, biztonságérzete és nyugodt légköre megmaradjon.

Olyan szeptemberi indulásban bízunk, amely nem okoz lelki terheket a szülőknek, a gyermekek nyugalmát és számukra az eddig látottakat, hallottakat és tanultakat őszintén a magukénak érezhetik – fogalmazott Romhányi Károly, aki nemcsak polgármester, hanem két gyermek édesapjaként szülő is. Ez utóbbiként, maga is ilyen iskolát szeretne Gerjenben.

Premium WordPress Themes Download
Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
udemy course download free
download xiomi firmware
Download Nulled WordPress Themes
udemy paid course free download