Legfrissebb hírek

Lakossági fórum a gerjeni refomátus iskola jövőjéről

Beküldve 2019 március 26, kedd

A gerjeni lakosok, úgyis, mint a református hívők, és gyülekezet tagjai bíznak abban, hogy a falu iskolája megmarad a felekezet kezelésében, mert az eltelt közel három esztendő bizonyította, hogy helyes irányt választottak és közmegelégedésre járhattak gyermekeik az oktatás-nevelés saját, helyi intézményébe – fogalmazott Romhányi Károly polgármester azután a lakossági közmeghallgatás és fórum után, amelyet hétfőn tartottak a helyi Sportcsarnokban.

Hozzátette, ehhez most már mindössze annyi szükséges, hogy a közösség lelki pásztora és az egyház vezetője megegyezésre jusson azt követően, hogy az egyház a kezelés jogát visszaadva, de a közösséget összetartva, a helyi református gyülekezet kezelésébe adja át a fenntartói jogokat. Mint azt a gyülekezet tagjai elmondták: mint szülőként, mint hívőként, mint leendő fenntartóként azt remélik, hogy a gyermekek semmit sem tapasztalnak majd az adminisztratív változásokból és nyugodt körülmények között folytathatják tanulmányaikat.

A falu lakosságának elemi érdeke a gyermekek megtartása, a helyben történő nevelés és oktatás, hiszen az iskola a fiatal kor azon szakasza, amely egy életre szóló élményt, felejthetetlen kapcsolatokat, lokálpatriotizmust, világnézetet és felkészülést ad a jövő tekintetében. Ezért aligha jelenthet különösebb dilemmát egy ilyen, a közösség akaratával egyező döntés.

A református felekezeti oktatás folytatását nem veszítheti el a falu, mert mindazt, amit az egyház eddig számukra is tanított, a hitet, a békességet, a közösség és a hely szeretetét nem kérdőjelezheti meg – még a gyerekek előtt sem– semmi, indokolt a polgármester.

Romhányi Károly emlékeztetett arra, hogy a falu, jelentős fejlődés előtt áll, köszönhetően a Paks II. beruházásnak, amelyben a döntéshozók komoly szerepet szánnak Gerjennek, ezért érkeznek jelentős százmillió forintok a település fejlődéshez. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a falu a megkezdett utat ne hagyja el, a közösség egysége, biztonságérzete és nyugodt légköre megmaradjon.

Olyan szeptemberi indulásban bízunk, amely nem okoz lelki terheket a szülőknek, a gyermekek nyugalmát és számukra az eddig látottakat, hallottakat és tanultakat őszintén a magukénak érezhetik – fogalmazott Romhányi Károly, aki nemcsak polgármester, hanem két gyermek édesapjaként szülő is. Ez utóbbiként, maga is ilyen iskolát szeretne Gerjenben.