Legfrissebb hírek

Sikerrel zárult a Roszatom Iskolájának tábora Kalajokiban

Beküldve 2017 augusztus 22, kedd

2017 július 26. és augusztus 8. között Finnország északi részén, a Balti-tenger partján fekvő Kalajokiban először rendeztek a Roszatom és a Rosszotrudnicsesztvo együttműködése nyomán nemzetközi többnyelvű tábort. A táborban hetven, 7-17 éves gyermek vett részt Oroszország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Finnország képviseletében. Magyarországról 12 gyermek vett részt a táborban, köztük a gerjeni Győrffy Edina és Buzás Alexandra.

A táborozás során a fiatalok tapasztalt orosz és finn pedagógusok közreműködésével különböző foglalkozásokon, köztük műhelyfoglalkozásokon vettek részt, a történelmet, a kultúrát, az egyes népek hagyományait, nyelvét valamint a különböző természettudományos és mérnöki diszciplínákat tanulmányozva. Ilyen műhelyfoglalkozások voltak a “Nemzeti Díszítőelemek”, a “Kultúra forrásai – emlékezetünk”, a “Tudományos Kalandpark” valamint a “Táncnyelv” névre hallgatók – a teljesség igénye nélkül.

A turnus elnevezését az ünnepről kapta, ami nem véletlen. Az eltelt két hétben a gyerekek folyamatosan ünnepeltek – az Újévet, a Karácsonyt, a Valentin napot, vagy a Mozi ünnepét, az egyes országok hagyományainak függvényében. Tartottak a gyerekek egy saját tehetségkutatót is “Eurovízió” címmel, valamint színpadi darabokat próbáltak különböző műfajokban és részt vettek mesterkurzusokon.

Mindezt együtt végezték, és nem jelentettek közben akadályt a nyelvi nehézségek sem, amely korlátok lehullottak a gyerekek érdeklődése és alkotó kedve nyomán. A tábor jelentősen növelte a gyermekek idegen nyelv elsajátítása iránti motivációját. A turnus utolsó napján együtt keresték fel a résztevők az aquaparkot, majd a Dance my World esti táncversenyébe a legjobb produkciók kerültek be.

Adam Strigavka Cshországból megjegyezte, hogy nagyon tetszett neki a tábor sokszínűsége, valamint az, hogy sok országból érkezett gyerekekkel ismerkedhetett meg. “A program nagyon érdekes  volt, nagyon sokat tudtunk meg a kultúráról az egyes rendezvényeknek köszönhetően. Sokat sportoltunk, játszottunk, röplabdáztunk, bicikliztünk és úsztunk a Balti-tengerben. Kiváló időtöltés volt” – tette hozzá.

 

„Egy olyan nap sem volt, mikor unatkoztunk vagy nem csináltunk semmit” – mondta Buzás Alexandra. „Legelőször fordítóval kommunikáltunk, majd később a szobatársaimmal egymásnak tanítottuk az anyanyelvünket” nyilatkozta Győrffy Edina.

A magyar Bajnai Zselyke édesapja szerint a gyerekek számára  életre szóló élmény volt a finnországi tábor, nagyon sokat jelentett az, hogy idegen nyelvi környezetben megtanulták megértetni magukat másokkal, ezért sokkal nyitottabbak és kommunikatívabban lettek.

“Finnországban nagyon tetszett a természet, kiváló volt az időjárás. A táborban fantasztikus pedagógusok voltak velünk, akit tudták, hogy miként lehet fantasztikus atmoszférát teremteni. Nagyon finomak voltak az ételek, megtetszett a finn konyha. A tábort a szuper, “ocseny horosó” és the best szavakkal jellemezhetném” – mondta Frantisek Kudelka Szlovákiából.

Download Premium WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=
download redmi firmware
Download WordPress Themes
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=