Legfrissebb hírek

Sikerrel zárult a Roszatom Iskolájának tábora Kalajokiban

Beküldve 2017 augusztus 22, kedd

2017 július 26. és augusztus 8. között Finnország északi részén, a Balti-tenger partján fekvő Kalajokiban először rendeztek a Roszatom és a Rosszotrudnicsesztvo együttműködése nyomán nemzetközi többnyelvű tábort. A táborban hetven, 7-17 éves gyermek vett részt Oroszország, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Finnország képviseletében. Magyarországról 12 gyermek vett részt a táborban, köztük a gerjeni Győrffy Edina és Buzás Alexandra.

A táborozás során a fiatalok tapasztalt orosz és finn pedagógusok közreműködésével különböző foglalkozásokon, köztük műhelyfoglalkozásokon vettek részt, a történelmet, a kultúrát, az egyes népek hagyományait, nyelvét valamint a különböző természettudományos és mérnöki diszciplínákat tanulmányozva. Ilyen műhelyfoglalkozások voltak a “Nemzeti Díszítőelemek”, a “Kultúra forrásai – emlékezetünk”, a “Tudományos Kalandpark” valamint a “Táncnyelv” névre hallgatók – a teljesség igénye nélkül.

A turnus elnevezését az ünnepről kapta, ami nem véletlen. Az eltelt két hétben a gyerekek folyamatosan ünnepeltek – az Újévet, a Karácsonyt, a Valentin napot, vagy a Mozi ünnepét, az egyes országok hagyományainak függvényében. Tartottak a gyerekek egy saját tehetségkutatót is “Eurovízió” címmel, valamint színpadi darabokat próbáltak különböző műfajokban és részt vettek mesterkurzusokon.

Mindezt együtt végezték, és nem jelentettek közben akadályt a nyelvi nehézségek sem, amely korlátok lehullottak a gyerekek érdeklődése és alkotó kedve nyomán. A tábor jelentősen növelte a gyermekek idegen nyelv elsajátítása iránti motivációját. A turnus utolsó napján együtt keresték fel a résztevők az aquaparkot, majd a Dance my World esti táncversenyébe a legjobb produkciók kerültek be.

Adam Strigavka Cshországból megjegyezte, hogy nagyon tetszett neki a tábor sokszínűsége, valamint az, hogy sok országból érkezett gyerekekkel ismerkedhetett meg. “A program nagyon érdekes  volt, nagyon sokat tudtunk meg a kultúráról az egyes rendezvényeknek köszönhetően. Sokat sportoltunk, játszottunk, röplabdáztunk, bicikliztünk és úsztunk a Balti-tengerben. Kiváló időtöltés volt” – tette hozzá.

 

„Egy olyan nap sem volt, mikor unatkoztunk vagy nem csináltunk semmit” – mondta Buzás Alexandra. „Legelőször fordítóval kommunikáltunk, majd később a szobatársaimmal egymásnak tanítottuk az anyanyelvünket” nyilatkozta Győrffy Edina.

A magyar Bajnai Zselyke édesapja szerint a gyerekek számára  életre szóló élmény volt a finnországi tábor, nagyon sokat jelentett az, hogy idegen nyelvi környezetben megtanulták megértetni magukat másokkal, ezért sokkal nyitottabbak és kommunikatívabban lettek.

“Finnországban nagyon tetszett a természet, kiváló volt az időjárás. A táborban fantasztikus pedagógusok voltak velünk, akit tudták, hogy miként lehet fantasztikus atmoszférát teremteni. Nagyon finomak voltak az ételek, megtetszett a finn konyha. A tábort a szuper, “ocseny horosó” és the best szavakkal jellemezhetném” – mondta Frantisek Kudelka Szlovákiából.

Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Best WordPress Themes Free Download
free online course
download samsung firmware
Download Premium WordPress Themes Free
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=