Legfrissebb hírek

Több szálon is kötődhet majd Gerjen a jövőben testvértelepüléseihez

Beküldve 2019 október 1, kedd

2019.szeptember 28., szombat

Az elmúlt hétvégén Desznogorszkból és Balavásárból érkezett delegáció Gerjenbe. „Az elmúlt években kiváló volt az együttműködés, amely kulturális vonalon volt a legerősebb. Ugyanakkor az elmúlt időszakban újabb ötleteket fogalmazott meg a három település, annak érdekében, hogy ezt a jó testvértelepülési kapcsolatot tovább fejlesztve profitálhassanak azokból a lehetőségekből, amelyeket az országaik, és településeik felsorakoztatnak: legyen az akár a turizmus területe, vagy a hazai előállítású termékek piaca, de akár az ipar is.” – jegyezte meg Romhányi Károly polgármester szombat délutáni kerekasztal megbeszélésen. A fórumon egyeztettek a településvezetők, és az orosz szakemberek, hogy milyen irányba folytathatják kapcsolataik fejlesztését.

Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár is tiszteletét tette az eseményen, amelyen megerősítette, hogy minden jövőbe mutató gondolat mellett kiállnak és megfontolandónak tartják az együttműködéseket. Ennek tükrében azt javasolta Gerjennek, járják körbe mindazokat az ötleteket, amiket a három település közös célként meghatároz, majd tegyék meg a szükséges lépéseket. Úgy véli, hogy a fejlődés ebben a régióban nem kérdés, hiszen a Duna-híd megépítésével és a Paks 2 beruházás létrejöttével egy olyan lehetőséget kap ez a régió, amire az elmúlt időszakban nem volt példa: adott lesz az infrastruktúra, a stabil munkahelyek, és az eddig mezőgazdaságból élő kistelepülések számára is új perspektívát eredményezhet mindez.

Gerjen eddig is előremutató intézkedéseket tett annak érdekében, hogy a településen élők számára a mai kornak megfelelő ellátást biztosítson: mind kulturálisan, mind egészségügyi ellátás vonatkozásában. A kerekasztal megbeszélés során Romhányi Károly polgármester vázolta az új elképzelésüket a fórumra érkező lakossággal. Innovatív terv az, amit a három testvértelepülés a jövőben megvalósítana. Megbeszéléseik során a legnagyobb kérdés mindig az volt, hogyan lehetne a gazdaságot fellendíteni, a helyi vállalkozásokat összekapcsolni. A polgármesterek úgy érzik eljött a cselekvés ideje, ezért olyan megállapodást kívánnak megkötni, amit igazán konkrét, valódi tartalommal lehet megtölteni. Terveik szerint a jövőben az önkormányzatok lennének a fő kapcsolódási pontok a termékek, és többek között a munkaerő áramlás területén is. A vállalkozások az önkormányzatok segítségével tudnák könnyebben eljuttatni egymás unikális termékét, szaktudását az országok között. A jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé az önkormányzatok közötti kereskedelmet, így a közel jövőben jogászok segítségével keresik meg a lehetőséget, milyen önkormányzati cég alapításával lehetne mindezt megvalósítani. Arculati kézikönyvüket már elkészítettek, így a megállapodás aláírását követően gyorsan és színvonalasan tud teljesülni. Kovács Pál, államtitkár kiemelte, hogy a most megnevezett együttműködési célok valóban érdekesek, hiszen az építkezés során ide érkező oroszok nemcsak a magyar termékeket szeretnék megismerni, hanem saját otthonuk ízeit is őrizni kívánják. Előrelátóan kell tervezni, hiszen az az ideális, ha az ide érkezők számára a lehető legmagasabb színvonalon tudjuk biztosítani az ellátást. Mindezt úgy, hogy közben megismerjék a mi kultúránkat, gasztronómiánkat és mindazt a színes turisztikai lehetőséget, attrakciókat, amiket nemcsak ez a terület, hanem az egész ország biztosítani tud a számukra.

Novikov Alexander, Desznogorszk polgármestere újságírói kérdésre elmondta, lakosságuk támogatja üzemelő atomerőművüket, hiszen tudják milyen nagy megtartó ereje van régiójukban: munkalehetőséget biztosít, stabilizálja a gazdaságot, és oly módon termel villamosenergiát, amely a napjainkban kardinális klímaváltozás problémáira való tekintettel kiváló választás környezetük és jövőjük megóvása érdekében.

Sagyebó István, Balavásár polgármestere felhívta a figyelmet, hogy sajnos saját maga tapasztalja, milyen az, amikor egy település eltűnik. A fejlődés mindig változással jár, de a kistelepülések sorsa az, hogy el kell fogadniuk a fejlődés okozta változásokat, mert még mindig könnyebb azokhoz alkalmazkodni, mint tétlenül nézni egy település kihalását.

Romhányi Károly polgármester hozzá fűzte: bár településükön ugrásszerű lesz a fejlődés, továbbra is megmaradnak gerjenieknek. Éppen ezért is tartja fontosnak, hogy tájházukat kialakítsák, és őrizzék múltjukat. Bár változni fog a település élete, azt szeretnék, ha a Gerjenbe érkezők gerjeniekké lennének, egy olyan közösség részeivé válva, akik együtt profitálnak az évszázad beruházásából.

Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy paid course
download lenevo firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy free download