Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Növekedjünk vagy ne? Emelkedjen a lakosságszám vagy ne?

2020.01.20.

Merül fel sokakban a kérdés, hogy mi is az, ami a legelőnyösebb. Nézzünk most két jövőképet azzal kapcsolatban, hogyan befolyásolja egy település döntése annak fejlődését és megmaradását.

Ha egy település önszántából úgy dönt, hogy nem tesz a lakosságszám szinten tartásának vagy növekedésének érdekében vagy lehetősége sincsen ennek a negatív folyamatnak a megállítására, hamar úgy járhat, amiről egyre több település számol be: szinte teljesen eltűnnek. A gyermekek számának csökkenésével az iskolák előbb zsugorodnak, majd bezárnak, a buszjáratok egyre ritkábbak lesznek, az ingatlanok elértéktelenednek, a boltok kínálata egyre kisebb, továbbá a nyitva tartások egyre rövidebbé válnak, a szolgáltatások száma pedig csökken. Balavásári testvértelepülésünk polgármesterének szavai jutnak eszembe, amelyet legutóbb Gerjenben mondott: „Nem kell gondolkozni a döntésen, egy lehet csak! Őseink bölcsen minden esetben meghozták: fejlődtek úgy, hogy megtartották arculatukat, identitásukat. Mindenki őrizze meg sajátosságát, de fejlődni kell, különben eltűnnek a települések, a kis közösségek.”

Gerjen ilyen szempontból hatalmas lehetőséghez jutott, hiszen a paksi beruházás olyan pozícióba helyez minket, amellyel dönthetünk a fejlődés mellett. Közösen növekedhetünk értékeink mentén és biztos alapot adhatunk utódainknak a helyben maradáshoz. Olyan településen tehetjük mindezt, amely környezetében és hangulatában is családias légkört sugároz.

Az elmúlt öt évben kiemelt figyelmet szenteltem Gerjen fejlődésének megalapozására. Ehhez elengedhetetlenül fontos volt, hogy jól átgondolt koncepciót dolgozzunk ki. Egymásra épülő projektek sorát tűztem ki célul, amelyek megvalósítását követően jól illeszkedhetnek a településfejlesztési elképzeléseinkbe. Az új blokkok adta növekedés stabillá teheti hosszútávon Gerjent! Újra nem a megmaradás égető kérdéseivel kellene foglalkoznunk, hanem településünk további felvirágoztatásával. Ha kapuinkat nem bezárjuk, hanem kinyitjuk és a változásokat a legtöbb előnnyel okosan használjuk ki, olyan egységgé kovácsolódhatunk, amely a problémákkal is megbirkózik. Szolgáltatásaink bővülhetnek, a meglévők színvonala pedig emelkedhet. Sport és kulturális lehetőségeink tárháza gazdagodhat, így gyermekeink helyben is megtalálhatják számításaikat.

Minden településnek más és más az eltartó képessége, amely meghatározza többek között a település lakosságszámát. Az elmúlt években tett lépések jól bizonyítják, hogy jó úton járunk! A 2019-es lakosságszámról még hivatalos statisztika nincs, de 2018-ban 27 fővel gyarapodott településünk. A második utat választva a fejlődő települések útjára léptünk, hogy elérjük közös célunkat: Meg akarjuk tartani otthonunkat, Gerjent!

Bár ez kicsit száraz téma, így estére, de előző posztom fontos folytatásának szántam. A következőkben könnyedebb témákkal jelentkezem.

Last modified: 2020.01.26.

Comments are closed.