Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Határon innen és határon túl keressük lehetőségeinket az élet számos területén

2022.01.20.

Az elmúlt években több területen is sikerült településünknek a fejlődés útjára lépni: beruházásaink, oktatásunk, infrastruktúránk, kulturális életünk mind felmutathat olyan mérföldköveket, amelyek alapján érezhetjük, hogy keressük azokat a lehetőségeket, amelyek előre visznek minket és hosszútávú jövőt biztosítanak.

Ma egy villámlátogatásról tértem haza, hiszen repülőre szálltam: Fehéroroszországban jártam, a Belarusz Köztársaság Kulturális Minisztériumában. Tudom, most sokakban merülhet fel a kérdés, hogy de miért pont oda? Ostrovets városával testvértelepülési megállapodást kötöttünk 2021-ben és a náluk tett legutóbbi látogatásomkor a belarusz kulturális miniszterrel futottam össze véletlenül, aki akkor örömmel hívott meg, hogy találkozzunk és beszélgessünk. Ostrovets városával 2019-ben kezdtük meg a közös munkát annak érdekében, hogy minél több lehetőséget ragadjunk meg és találjuk meg azokat a pontokat, amelyekben kölcsönösen segíthetjük egymás jövőjét. Hogy miért is? Mert sok bennünk a közös: Ostrovets mellett épültek meg a Paks II projekt keretében tervezett blokkokhoz hasonló egységek és kezdték meg a termelést. Ők nemrég értek a beruházás végére, mi pedig előtte állunk. Az ott szerzett tapasztalatok a Paks II beruházás és a térség segítségére lehetnek, továbbá az is előfordulhat, hogy onnan is érkeznek szakemberek Magyarországra. Így nemcsak az energiatermelés területén érdemes közösen gondolkodnunk, hanem a kulturális élet területén is sokat segíthetünk egymásnak, hogy a nálunk megvalósuló projekt idejére már ismerjük egymást, a nukleáris területen szerzett tapasztalatainkat megosszuk egymással és a jövőnket meghatározó atomerőművek ne csak az áramellátás területén álljanak szolgálatunkban, hanem a nemzetközi kapcsolatainkat is erősítsék.

Az ok tehát ebben rejlik: érdemes egymást megismernünk, összefognunk, hogy minél könnyebben tudjuk fogadni a hozzánk érkezőket, és mire itt lesznek, addigra már ők is képet kapjanak rólunk. A találkozó során bemutathattam Gerjent, megbeszéltük a településeinket érintő elképzeléseket, de természetesen a térségünk előtt álló jövő is szóba került.

Adottságaink hasonlóak tehát, a térségeink jövőjét azonos létesítmények határozzák meg, egymást felfedezve pedig remek dolgokat valósíthatunk meg.

Last modified: 2022.02.20.

Comments are closed.