Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Fenntarthatóság elősegítése nukleáris technológiával?

2022.04.10.

A szakemberek szerint működik.

Mindig büszkék vagyunk arra, hogy a Duna mellett, gyönyörű zöld környezetben élhetünk. De az is tény, hogy annak megőrzésére egyre jobban figyelnünk kell és egyre nagyobb energiát kell fordítanunk arra, hogy megtaláljuk, miként tehetjük. Számomra is érdekes volt mikor a world-nuclear.org oldalon egy olyan cikkre bukkantam, amely azt részletezte, hogy az atomenergetika felhasználása sokkal szélesebb, mint azt korábban gondoltuk: azaz az energiatermelésen túlmutató előnyei vannak.

Napjaink egyre inkább sürgető feladata bolygónk megőrzése. Ehhez járulhat hozzá a nukleáris technológia a következő módon:

1/ Világszerte több mint 700 millió ember nem fér hozzá elektromos áramhoz, de a fejlett országokban is folyamatosan nő az energiaigény. A megbízható, tiszta és megfizethető villamosenergia-ellátás elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek kilábaljanak a szegénységből és javítsák életminőségüket.

2/ A világ népességének növekedése nagy feladat elé állítja az agrárszektort is, akiket nem csak a növekedő igény állít új kihívások elé, hanem a változó, szélsőséges klíma is. Az élelmiszer- és mezőgazdasági nukleáris technológiák a terméshozam vonatkozásában segítenek csökkenteni a baktériumok, kártevők és rovarok okozta veszteségeket, segítik az élelmiszerek hosszabb ideig tartó frissességét, így növelik az elérhető élelmiszer-ellátást.

3/ Nem elhanyagolható tény, hogy az egészségügyben is milyen nagy hasznát veszik a szakemberek a nukleáris medicinának. Évente több tíz millió ember diagnosztizálásában és kezelésében segít az orvosoknak.

4/ Az atomenergiának központi szerepet kell játszania a tiszta vízhez és a higiéniához való hozzáférés megteremtésében. A nukleáris technológia a víz tisztítására és sótalanítására is használható.

5/ Azokban az országokban, ahol atomerőművek termelnek, növelik az adóbevételt, amely az ország fejlődését segíthetik elő.

6/ A nukleáris létesítmények hosszú távú befektetések, amelyek károsanyag kibocsájtás nélkül biztosítanak hosszú távon villamosenergiát, ennek köszönhetően fejlődhet az adott nemzet ipara is, hiszen a megfizethető energiaárak vonzók az ipari szereplőknek, a befektetőknek.

7/ Több ezer munkahelyet teremt egy új atomerőmű építése, és további ezreket a hozzákapcsolódó területeken, így a helyi gazdaságot is erősíti. Továbbá elősegíti a képzett munkaerő számának növelését, többen képzik tovább magukat és tanulnak akár a felsőoktatásban is.

8/ Az atomerőművek üzemeléséhez szükséges urán mennyiségét és árát tekintve kevésbé befolyásolja a gazdaságot a nyersanyag árának ingadozása. Mindez megvédi az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat is, hogy sokat fizessenek a villamosenergiáért, és kitegyék magukat a piaci áringadozásoknak. Az atomenergiának – az egységnyi megtermelt villamos energiára vetítve – alacsony nyersanyagigénye van. Ezen kívül nagy mennyiségű villamos energiát állít elő.

9/ Egyre nagyobb veszélynek van kitéve Földünk óceán és tengervilágának biológiai sokfélesége. Az atomenergia jelentős szerepet játszhat az óceánok elsavasodásának csökkentésében, valamint a nukleáris technológiák segíthetnek a vízi ökoszisztémák megértésében, a szennyezés felmérésében és a tisztítási és kármentesítési technikák hatékonyságának ellenőrzésében.

10/ Az atomerőművek kis földterületen nagy mennyiségű villamos energiát termelnek, míg a fosszilis tüzelőanyagot felhasználó erőművekhez szükséges bányászatok erdők pusztulásához vezethet, a környezet rombolásához járulhatnak hozzá.

A végére tartogattam még egy nem elhanyagolható előnyt, ami számomra mindig kifejezetten fontos terület: a biztonság. A nukleáris technológiának köszönhetően érezhetjük magunkat nagyobb biztonságban, deríthetik fel egy-egy átvilágítás során a robbanóanyagokat, kábítószert, fegyvereket a repülőtereken, rendezvények helyszínén.

Last modified: 2022.04.25.

Comments are closed.