Üdvözöljük Gerjen Község honlapján

Egy látogatás margójára…

2023.06.15.

Megtekintettük a Paks II épülő testvérblokkjait Törökországban

Izgatottan indultunk az Akkuyu Atomerőműhöz, amely változatos tájon helyezkedik el: a tengerpartján, hegyek között. Az atomerőmű építési területére érkeztünk, ahol az építési területre lépve megtekintettük a 2-es blokk szivattyútelepét, és megnézhettük a panorámát 200 méteres magassági pontról. Már 1974-ben kiválasztották ezt a területet egy erőmű létesítésére, három független cég (török-orosz-EU) korábban felmérte a terület földrengésbiztonságát és az ország legideálisabb helyszínének állapították meg.

Az idei év földrengései érezhetőek voltak az atomerőmű területén is, azonban a szakemberek megvizsgálták az épületet, de semmilyen károsodást nem találtak. Nem volt a szerkezet számára érezhető a helyszínen 3-as erősségűnek mért földmozgás. Mindez köszönhető annak is, hogy ezeket az egységeket 9-es erősségű tektonikai földmozgásra tervezték.

Vezetőnk, Dmitrij Vlagyimirovics Romanyec, az épülő atomerőmű igazgatójának építésért felelős igazgató-helyettese minden kérdésünkre nyitottan válaszolt.

A bejárást követően pedig Szergej Boriszovics Buckih az Akkuyu Nükleer A.S. projektcég vezérigazgatójának első helyettese, az épülő atomerőmű igazgatója tartott nekünk egy prezentációt.

No, de nézzük is a részleteket, mi mindent tudhattunk meg az Akkuyu Atomerőmű kapcsán…

📌 négy 3+ generációs, VVER1200-as blokk épül meg

📌 az orosz-török együttműködés legjelentősebb projektje, az építési munkálatok egyidejűleg zajlanak mind a négy blokkon

📌 a világ legnagyobb volumenű atomerőművi beruházása

📌 a világ első, BOO-modell (építsd-birtokold-üzemeltesd) szerint megvalósuló projektje

📌 35 milliárd kilowattóra áramot termel évente, amely Törökország villamosenergia-szükségletének 10 %-át biztosítja📌 tervezett üzemidő: 60 év, amely 20 évvel meghosszabbítható, 18 hónapos üzemanyag-ciklussal

📌 az itt megtermelt áram elég pl. Isztambulnak, ahol kb 15 millióan laknak

Az építkezés léptéke néhány szóban összefoglalva:

📎 19 millió köbméter sziklát termeltek ki az építési terület kialakítása során

📎 5 millió köbméter földet használtak fel a tengerfeltöltéséhez

📎 560 épület és egyéb létesítmény készül el az átadásig

📎 26.000 ember dolgozik az építési területen és 400 orosz és török cég vesz részt

A Roszatom nemzetközi megrendelés állománya jelenleg 33 VVER-blokk 10 országban, amely azt a következtetést engedi meg levonni, hogy a szakemberek szerint ezek a blokkok megfelelnek napjaink kihívásainak.

Last modified: 2023.09.17.

Comments are closed.